Finse Vrouwenkoor TAIKA

-Het meest magische koor van Nederland-

TAIKA (wat ‘magie’ betekent in het Fins) is een geheel Fins vrouwenkoor gevestigd in Den Haag. Het werd in 2012 opgericht door Master of Music Karla-Maria Toiviainen. In de loop der jaren heeft het koor een wisselend aantal zangeressen gekend, met een kern van ongeveer 12 toegewijde zangeressen. Deze fluïditeit is te wijten aan de Finse expatgemeenschap in Nederland, waar leden komen en gaan, maar de blijvende geest van TAIKA blijft een constante culturele verbinding. Naast de muzikale prestaties heeft TAIKA een speciale plaats binnen de Finse gemeenschap in Nederland, en het fungeert als een culturele hoeksteen.

De missie van TAIKA gaat verder dan muziek alleen. Het is een platform voor de promotie van de Finse cultuur en het promoten van de traditie van vrouwelijke koormuziek in Nederland. Daarnaast biedt TAIKA een ondersteunend netwerk voor Finse zangeressen.

Sinds januari 2022 wordt TAIKA gedirigeerd door Kerttu Keinänen, die een frisse kijk geeft op hun optredens. Het koor repeteert wekelijks in Den Haag om hun muzikale vaardigheden te verfijnen.

Het repertoire van TAIKA omvat genres van folk tot pop, maar de nadruk ligt op Finse vrouwenkoormuziek. De zangers van TAIKA zijn echter net zo gepassioneerd over het vertolken van liederen uit verschillende hoeken van de wereld.

TAIKA is regelmatig te vinden op evenementen van bedrijven en organisaties. Het koor heeft niet alleen in Nederland opgetreden; in 2015 maakten ze hun internationale debuut – in Finland. Vervolgens traden ze op in Verona in 2017 en Londen in 2018. In april 2018 nam TAIKA deel aan een koorwedstrijd in Nederland en werd geprezen om hun goede discipline en uitstekende presentatie.