Suomalainen naiskuoro TAIKA

-Hollannin maagisin kuoro-

TAIKA on Haagissa toimiva suomalainen naiskuoro. Sen perusti vuonna 2012 musiikin maisteri Karla-Maria Toiviainen. Vuosien varrella kuoron jäsenmäärä on vaihdellut, mutta kuoron ytimessä on kuitenkin noin 12 omistautunutta laulajaa. Tämä liikkuvuus johtuu Alankomaiden ulkosuomalaisyhteisön vaihtuvuudesta, minkä vuoksi jäseniä tulee ja menee. TAIKAn pysyvä henki on kuitenkin edelleen kiinteä yhteys kulttuuriin. Musiikillisten saavutustensa lisäksi TAIKAlla on erityinen asema Alankomaiden suomalaisyhteisössä, sillä se toimii tärkeänä kulttuurillisena kulmakivenä.

TAIKAn toiminta ulottuu myös musiikkia laajemmalle. Se on foorumi suomalaisen kulttuurin edistämiselle ja naiskuoromusiikin perinteiden vaalimiselle Alankomaissa. Lisäksi TAIKA tarjoaa tukiverkoston suomalaisille naislaulajille.

Tammikuusta 2022 alkaen TAIKAn johtajana on toiminut Kerttu Keinänen. Hän on tuonut esityksiin uutta ilmettä. Kuorolaiset ovat sitoutuneet viikoittaisiin harjoituksiin Haagissa, ja näin varmistetaan kuoron musiikillisen osaamisen kehittyminen.

TAIKAn ohjelmisto vaihtelee kansanmusiikista popmusiikkiin, sen painopiste on kuitenkin suomalaisessa naiskuoromusiikissa. Yhtä intohimoisesti TAIKAn laulajat tulkitsevat kuitenkin lauluja eri puolilta maailmaa.

TAIKA on haluttu esiintyjä yritysten ja järjestöjen tilaisuuksissa. Kuoron toiminta on laajentunut myös Alankomaiden ulkopuolelle; vuonna 2015 kuoro teki kansainvälisen debyyttinsä – Suomessa. Sittemmin kuoro on esiintynyt Veronassa vuonna 2017 ja Lontoossa vuonna 2018. Huhtikuussa 2018 TAIKA osallistui Alankomaissa järjestettyyn kuorokilpailuun, jossa sitä kehuttiin virheettömyydestä ja erinomaisesta esityksestä.